Słynny kucharz uruchomił muzeum gastronomiczne

Uznawany za jednego z najlepszych kucharzy świata Ferran Adria uruchomił w Katalonii muzeum gastronomiczne. Nietypowy obiekt będzie służył również, jako archiwum oraz źródło wiedzy dla pasjonatów kuchni.

Słynny kucharz uruchomił muzeum gastronomiczne
fot. PAP/EPA

Jak zapowiedział kataloński szef kuchni, otwarty niedawno w Barcelonie lokal o nazwie LABulligrafia jest miejscem, w którym Adria przeprowadza swoje testy gastronomiczne.

"To prototyp archiwum-muzeum dawnej restauracji El Bulli, które w ciągu roku może przynosić wpływy na poziomie 20 mln euro" - powiedział Ferran Adria, wyjaśniając, że nowa placówka nawiązuje nazwą do prowadzonej kiedyś przez niego placówki, uznawanej za najlepszy lokal na świecie.

W budynku barcelońskiej LaBulligrafii poza przepisami potraw, które dominowały na stołach restauracji El Bulli, zobaczyć można także zastawę stołową wykorzystywaną w tym ekskluzywnym lokalu.

W nietypowym muzeum zgromadzono m.in. odzież stosowaną przez personel zamkniętej w 2011 r. katalońskiej restauracji, jak również kolorowe kawałki plasteliny. Służyły one do przygotowania "roboczych" wersji potraw, tak, aby były jak najbardziej atrakcyjne pod względem wizualnym.

Otwarte przez 55-letniego Adrię muzeum posiada łączną powierzchnię 4000 m2. W jego skład wchodzi kuchnia, w której można przeprowadzać kulinarne doświadczenia. W innej części obiektu znalazła się część restauracyjna, gdzie nowicjusze mogą zobaczyć jak poprawnie serwować dania.

Ferran Adria jest byłym, długoletnim szefem kuchni restauracji El Bulli, która pięć razy, w 2002 r. oraz pomiędzy 2006 a 2009 r. zdobywała tytuł najlepszej restauracji na świecie w konkursie pisma "Restaurant". Kataloński gastronom, który oferował gościom potrawy kuchni molekularnej, opuścił ten lokal wraz z jego zamknięciem w 2011 r.

Adria od kilkudziesięciu lat objeżdża świat, organizując pokazy gastronomiczne i szkolenia dla kolegów z branży. Podczas każdego z nich z dużym entuzjazmem opowiada o gastronomii, szczególnie o kuchni molekularnej, w której się specjalizuje.

Kataloński szef kuchni stawia przede wszystkim na warzywa i owoce morza oraz dodatki dekoracyjne, takie jak orzechy. Radzi ograniczać korzystanie z czerwonego mięsa oraz drobiu.

Kuchnia molekularna, nazywana również kreatywną, wykorzystuje wiedzę naukową na temat gotowania. Jej celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i nierzadko w bardzo zaskakujących zestawieniach.

Marcin Zatyka (PAP Life)

Słuchaj RMF Classic i RMF Classic+ w aplikacji.

Pobierz i miej najpiękniejszą muzykę filmową i klasyczną zawsze przy sobie.

Aplikacja mobilna RMF Classic