Najlepszą we Włoszech pizzę można zjeść w Casercie i w Weronie

Najlepsze we Włoszech pizzerie są w mieście Caserta na południu i w Weronie na północy - taki jest werdykt autorów rankingu wydawnictwa "Gambero Rosso". Wydało ono doroczny przewodnik po lokalach w całej Italii, w których można zjeść wyborną pizzę.

Najlepszą we Włoszech pizzę można zjeść w Casercie i w Weronie
fot. PAP/EPA

Na szczycie rankingu w publikacji "Pizzerie d'Italia" znajduje się lokal "Pepe in grani", czyli "pieprz w ziarnach" w Casercie koło Neapolu. Jego właścicielem jest pizzaiolo Franco Pepe. Druga najlepsza włoska pizzeria to "I Tigli" Simone Padoana w Weronie.

Oba lokale na dwóch krańcach Półwyspu Apenińskiego otrzymały po 96 punktów na 100.

Na drugim miejscu znalazła się restauracja innego znanego mistrza pizzy, Renato Bosco w miejscowości San Martino Buon Albergo koło Werony.

Przy ocenie brano pod uwagę zarówno jakość pizzy; ciasta, warunków jego rośnięcia, równowagę między dodatkami, jak i poziom obsługi, ofertę i różnorodność napojów oraz wystrój lokalu.

Najwięcej, bo 13 wyróżnionych pizzerii znajduje się w regionie Kampania, czyli w okolicach Neapolu, uważanych za kolebkę najznakomitszej tradycyjnej pizzy. Sztuka wypieku neapolitańskiej pizzy została wpisana w zeszłym roku na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO.

Smakowitą pizzę można zjeść też w Toskanii. Na trzecim miejscu w przewodniku jest stołeczny region Lazio. W osobnym rankingu uznano, że region ten przewodzi także w kategorii najlepszej krojonej pizzy sprzedawanej na wynos.

Z Rzymu Sylwia Wysocka (PAP Life)

Słuchaj RMF Classic i RMF Classic+ w aplikacji.

Pobierz i miej najpiękniejszą muzykę filmową i klasyczną zawsze przy sobie.

Aplikacja mobilna RMF Classic