Dla doskonałego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania ciała i umysłu bardzo ważne jest powolne przebudzenie i spokojny początek dnia bez żadnego pośpiechu, zwłaszcza przy stole - mówią specjaliści. Tymczasem, jak zauważają powołując się na statystyki, przeciętny Włoch przeznacza na śniadanie 10 minut. Jedna piąta mieszkańców Italii poświęca na poranny posiłek tylko 5 minut.
Rady, jak zwolnić, opracowały dla swych rodaków lekarz - specjalista do spraw żywienia Silvia Migliaccio i psycholog Paola Medde. Przypomniały, że śniadanie jest niezbędne dla wznowienia funkcji fizycznych oraz psychicznych po nocnym wypoczynku i powinno składać się w 70 proc. z węglowodanów złożonych. Najlepsze są herbatniki, chleb, suchary, płatki śniadaniowe, jogurt, owoce sezonowe.
"Ale najważniejsze" - zwracają uwagę ekspertki - "to jeść spokojnie ułatwiając trawienie".
"Naturalny rytm organizmu nie lubi raptownego przebudzenia i szybkich przygotowań" - wyjaśniają. Jak wskazują, wystarczy stopniowo zmieniać poranny tryb wstając nieco wcześniej i tak przygotować stół, by rozbudził apetyt.
Poza tym, podkreślają włoskie ekspertki, poranek to najlepszy moment w ciągu dnia na rozmowę z najbliższymi, na refleksję i spokojne planowanie.
Najważniejszą korzyścią bardziej powolnego stylu życia i śniadania bogatszego w korzystne dla zdrowia składniki - dodają - jest to, że w ten sposób można spowolnić konsekwencje procesu starzenia.
Z Rzymu Sylwia Wysocka (PAP Life)