We wtorek skuś się na sernik

Krakowski, z rodzynkami albo bez, na zimno, z białą czekoladą, z owocami zatopionymi w galaretce. Sernik można przygotować na wiele sposobów, nawet bez użycia... sera - weganom zastąpić go może tofu. We wtorek przypada Międzynarodowy Dzień Sernika.

We wtorek skuś się na sernik
fot.Pixabay

Jak podaje internetowy kalendarz świąt nietypowych, ciasto to podawano już starożytnym olimpijskim atletom, a do Polski sernik sprowadził sam król Jan III Sobieski. Dziś wypiek ten cieszy się popularnością nie tylko w kraju nad Wisłą.

Wielbiciele sernika nawet przy świątecznym stole - na którym nie powinno go zabraknąć i gdzie nie odmawia się kolejnej porcji ciasta, nawet gdy w brzuchu brakuje już na niego miejsca - dyskutują na temat rodzynek, bowiem jedni wolą to ciasto z dodatkiem suszonych winogron, inni je wydłubują.

Wariacji na temat sernika jest całe mnóstwo. Od klasycznego sernika krakowskiego z tzw. kratką, lukrem i skórką pomarańczową na wierzchu oraz rodzynkami w środku ciasta na kruchym spodzie, poprzez te z dodatkiem białej czekolady, która osłodzi ser zamiast cukru i nada mu kremowej konsystencji, również owoców - typu maliny, borówki czy brzoskwinie - zatopionych w galaretce, która zdobi serową masę na spodzie z biszkoptów.

Sernik jest ciastem, które może być pieczone, jednak ten na zimno można przygotować np. na bazie serków homogenizowanych i żelatyny, które tężeją w lodówce.

Sernik można zrobić też w stylu wytrawnym, a co! Ciasto o nazwie "deska serów" polecają "Dziewczyny z wypiekami", czyli Agata Stankiewicz i Małgorzata Nagat. Do przygotowania tego dziwnego, tzn. wytrawnego, ciasta potrzebne będą takie sery, jak gorgonzola i lazur. Co ciekawe, galaretkę do tego ciasta robi się na czerwonym, wytrawnym winie. W niej zatapia się gruszki. Tym sposobem sernik ten można zaserwować zamiast na deser, to na kolację!

A na deser sernik bez... sera. Autorką pomysłu na tzw. tofurnik, czyli sernikowe ciasto na bazie wegańskiego przysmaku, tofu, jest Marta Dymek z Jadłonomi.

Z kolei Daria Ładocha w swojej książce "Nowoczesna kuchnia polska" zachęca do zrobienia tego ciasta na bazie orzechów nerkowca i mleka kokosowego. Wcześniej orzechy namaczamy w wodzie, by - po odsączeniu - zblendować je na gładki krem. Do nich dodajemy tylko oddzielającą się stałą masę z mleka kokosowego oraz cukier trzcinowy. W ten sposób otrzymujemy masę serową do sernika bez sera.

We wtorek przypada również Międzynarodowy Dzień Przyjaźni. Z tej okazji może warto osłodzić swojemu przyjacielowi to podwójne święto i zaprosić go na ciasto do kawiarni albo podjąć go domowym wypiekiem? (PAP Life)