ON AIR
od 10:00 Na porządku dziennym zaprasza: Katarzyna Hnat

Pandemia i izolacja skłaniają nas w stronę diety roślinnej

Domowa izolacja nie tylko pcha nas w stronę kulinarnych eksperymentów i większego zainteresowania gotowaniem. Wpływa również na nasze decyzje dotyczące tego, co jemy.

Pandemia i izolacja skłaniają nas w stronę diety roślinnej
fot. PAP/Kalbar

"W dobie globalnej pandemii konsumenci są coraz bardziej świadomi swojego zdrowia i praktyk niezbędnych do jego obrony" – informuje raport przygotowany przez Tastewise. Żywność i napoje, które są korzystne dla układu odpornościowego, sprzyjające odprężeniu i przynoszące ogólne zdrowotne korzyści, stają się coraz bardziej popularne. "Już w ubiegłym roku konsumenci coraz częściej zwracali się ku żywności i napojom w celu uzyskania korzyści zdrowotnych, ale w czasie koronawirusa trend stał się jeszcze wyraźniejszy" - dowodzi raport.

W siłę rośnie również zainteresowanie dietą roślinną. Raport Global Web Index pokazuje, że młodsze pokolenie zastanawia się nad swoją dietą. Bierze pod uwagę takie czynniki jak zdrowie, ale również środowisko. W związku z tym ich wybory żywieniowe i związane z tym wybory w trakcie zakupów, bardziej koncentrują się na zdrowej żywności. Równocześnie rośnie zainteresowanie dietą roślinną, a także dietą fleksitariańską, która zakłada większą elastyczność. Osoby wybierające taki model żywienia, nie rezygnują z mięsa i produktów zwierzęcych, ale znacznie je ograniczają.

Do podobnych wniosków prowadzą badania przeprowadzone wśród Brytyjczyków przez The Vegan Society. Z najnowszego raportu wynika, że 20 proc. respondentów ogranicza spożycie mięsa. Spośród tych, którzy zmniejszyli spożycie mięsa lub nabiału, 41 proc. stwierdziło, że zrobiło to z powodu braku preferowanego produktu na półkach supermarketów. Tymczasem 43 proc. zdecydowało się ograniczyć spożycie mięsa z troski o zdrowie, środowisko lub prawa zwierząt. 15 proc. wybiera tę alternatywę z powodów finansowych.

Poza wieloma aspektami, fakt, że chętniej i częściej eksperymentujemy w kuchni w związku z izolacją, może okazać się dobrym momentem na przetestowanie kilku przepisów i spróbowanie diety roślinnej. Nawet jeśli to nie stanie się stylem życia, może okazać się ciekawym urozmaiceniem. Ponadto, jak przekonuje dietetyk Simone Wilson, dieta roślinna może zbawiennie wpłynąć na nasze samopoczucie. "Nie trzeba długo czekać na efekty. Dieta roślinna nie chroni magicznie przed koronawirusem, ale dobrze zbilansowana dieta wegańska wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego" - mówi Wilson. (PAP Life)

Słuchaj RMF Classic i RMF Classic+ w aplikacji.

Pobierz i miej najpiękniejszą muzykę filmową i klasyczną zawsze przy sobie.

Aplikacja mobilna RMF Classic
Ankieta RMF Classic