Przepis na danie o nazwie isicia omentata można znaleźć w rzymskiej książce kucharskiej autorstwa Apicjusza. Do jego przygotowania starożytni wykorzystywali mięso mielone, bułkę, jagody jałowca, wino, orzeszki piniowe i słony sos na bazie ryb. Składniki mieszano ze sobą i formowano z nich coś, co dziś można uznać za burgera. Według tej starożytnej receptury, najpierw mięso łączoną z namoczoną w białym winie bułką, a następnie dodawano wskazane przyprawy i dodatki.
Jak wskazuje historyk żywności, dr Annie Gray, danie opisywane jako isicia omentata można uznać za rzymskiego przodka dzisiejszego burgera. Według badaczki rzymski burger był "zdecydowanie droższy" niż wiele dzisiejszych dań tego typu, z "bogatszą i bardziej złożoną zawartością".
"Hamburgery nie są nowoczesnym wynalazkiem. Raczej podstawowym elementem ewolucji kulinarnej, która postępowała na przestrzeni wieków" - wyjaśnia na łamach portalu Museum Crush, dr Gray. (PAP Life)