Cite Internationale de la Gastronomie - muzeum, w którym spróbujesz eksponatów

Cite Internationale de la Gastronomie to miejsce, w którym dosłownie zasmakujesz sztuki. Mieszczące się w Lyonie muzeum, dedykowane sztuce kulinarnej, pobudza zmysły zwiedzających, stając się swoistą podróżą kulinarną, w trakcie której można skosztować eksponatów.

Cite Internationale de la Gastronomie - muzeum, w którym spróbujesz eksponatów
fot.PAP/EPA

Od kulinarnego atlasu, z którego dowiemy się skąd pochodzi karczoch, jaka była pierwsza książka z przepisami, kiedy pojawiła się pierwsza łyżka, po warsztaty kulinarne i degustacje - Cite Internationale de la Gastronomie to prawdziwy raj dla miłośników jedzenia.

Muzeum, nazywane kulinarnym godłem Francji, zlokalizowane jest w Lyonie, w odrestaurowanym budynku Grand Hotel-Dieu, zajmuje cztery piętra i 4 tys. m kw. powierzchni wystawowej. Podzielone na różne tematyczne pokoje, muzeum oferuje zwiedzającym możliwość zaznajomienia się z historią jedzenia, poznania spuścizny kulinarnej najlepszych szefów kuchni, ale również poznania kulinarnych tradycji Francji i nie tylko. Ekspozycje będą inspirowane zmieniającymi się porami roku, ale również będą czerpać z wiedzy i doświadczenia szefów kuchni. Przez cały rok do muzeum zapraszani będą bowiem wybitni kucharze, ich innowacyjne kreacje kulinarne, wiedza i doświadczenie, pozwolą zwiedzającym w pełni zaspokoić głód wiedzy.

Muzeum ma tętnić życiem, niczym kuchnia w najlepszych restauracjach, zmieniać się będą produkty i składniki, którym poświęcone będą przestrzenie wystawowe, podobnie jak serwowane jedzenie i tematy warsztatów. Każdy dzień może okazać się kulinarną niespodzianką dla zwiedzających, odkrywając przed nimi smaki i uroki kuchni francuskiej, ale również tradycji kulinarnych różnych regionów świata.

Lokalizacja muzeum nie jest przypadkowa. Lyon od dawna uważany jest za centrum francuskiej kuchni. "Gastronomia Lyonu, to klejnot w koronie francuskiej sztuki życia, uznana za część światowego dziedzictwa UNESCO, jest nieodłączną częścią tożsamości miasta i częścią jego uniwersalnego uroku i reputacji. Cite Internationale de la Gastronomie będzie jego godłem, wizytówką dla całego świata, który można zobaczyć i którym można się cieszyć" - powiedział prezydent aglomeracji Lyonu, David Kimelfeld.

Muzeum otwarte jest niemal przez cały rok, od niedzieli do piątku, od godz. 10 do 19, w soboty od 10 do 22. (PAP Life)

Słuchaj RMF Classic i RMF Classic+ w aplikacji.

Pobierz i miej najpiękniejszą muzykę filmową i klasyczną zawsze przy sobie.

Aplikacja mobilna RMF Classic