ON AIR
od 07:00 Śniadanie Mistrzów zaprasza: Łukasz Wojtusik

"MADAME BUTTERFLY "

SUSHI
Składniki:
ryż do sushi
nori
możliwe składniki do wykorzystania: awokado, marchew, grillowany bakłażan, ogórek, szparagi, dymka, krewetki, tuńczyk, łosoś , sezam biały, sezam czarny
dodatki: imbir marynowany, wasabi - chrzan japoński, sos sojowy

Przygotowanie:
Ryż do sushi
350g ryżu do sushi
600ml wody
150ml wody
6 łyżek octu ryżowego
5 łyżek cukru
3 łyżeczki soli

Ryż przepłukaj na sitku pod strumieniem zimnej wody. Odsącz ryż i przełóż do garnka i zalej 600ml wody. Postaw na ogniu i zagotuj. Zmniejsz ogień i trzymaj na minimalnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Odstaw, zdejmij pokrywkę i przykryj namoczonym ręcznikiem. W międzyczasie zagotuj 150ml wody z cukrem, octem i solą, a następnie odstaw do stygnięcia. Przełóż ryz do drewnianej miski i mieszając drewnianą łyżką dodawaj porcjami wodę z octem. Istotne jest, aby każde ziarno ryżu zostało wymieszane z dolewaną marynatą. Układamy nori na matę do sushi. Nakładamy porcję ryżu w 1/3 powierzchni nori wraz z dowolnym nadzieniem i zawijamy, dociskając matą, aby sushi było mocno zwinięte i przygotowane do krojenia. Smacznego!

"Cztery pory roku"

GNOCCHI Z ZIELONYMI WARZYWAMI
Składniki:
500g kopytek  Bertoncello
100g zielonego groszku
100g obranego bobu
1 czerwona cebula (w piórka)
1 cukinia w paski
12 zielonych szparag
50ml oliwy z oliwek Frantoio
Parmegiano Reggiano w płatkach
6 gałązek bazylii

Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy cukinię i szparagi. Smażymy na średnim ogniu przez 3 minuty, następnie dodajemy groszek, bób, czerwoną cebulę, a na końcu ugotowane kopytka. Mieszamy całość i doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy porwane listki bazylii i obkładamy całość płatkami parmezanu. Smacznego!

 "Dziadek do orzechów"

BLINY Z MĄKI GRYCZANEJ

Składniki:
250-300ml mleka
10g drożdży
4 łyżki letniej wody
50g mąki
100g mąki gryczanej
½ łyżeczki soli
50g masła
2 jajka, żółtka oddzielić
2 łyżki zakwaszonej śmietany 22%
plastry wędzonego łososia
szczypiorek

Sposób przygotowania:
Wlej 175 ml mleka do garnka. Gdy mleko się zagotuje zdejmij z ognia - pozwól mu ostygnąć. Wymieszaj drożdże z letnią wodą. Zostaw na 5 minut aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Wymieszaj w misce sól i mąkę. Dodaj wodę z drożdżami, mleko i ubij na równą masę. Przykryj wilgotną ściereczką i zostaw na 2-3 godziny aż wyrośnie. W misce roztop masło i ostudź. Dodaj pozostałe 50 ml mleka do wyrośniętego ciasta. Następnie wymieszaj w masę żółtko, zakwaszoną śmietanę i masło. Ubij białka na sztywno i porcjami dodawaj do masy mieszając drewnianą łyżką. Zagrzej trochę masła na patelni i smaż bliny przez 1-2 minuty odwracając na drugą stronę. Na bliny nakładamy po łyżce kwaszonej, gęstej śmietany i plasterek wędzonego łososia, dekorujemy szczypiorkiem. Smacznego!

"Bolero" 

HISZPAŃSKA PAELLA

Składniki:
6 pałek z kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
125g chorizo cular extra Zurita
2 ząbki czosnku
cebula
2 papryki posiekane
400g ryżu
125ml białego hiszpańskiego wina Cervantino
wywar z kurczaka
szafran
krewetki
małże
rozmaryn

Sposób przygotowania:

Zagrzej olej i obsmaż kawałki kurczaka posypane solą i wędzoną papryką. Dodaj chorizo, czosnek, cebulę i paprykę. Dodaj ryż. Wlej wino i dodaj szafran. Odparuj wino całkowicie i dolej wywar z kurczaka. Gotuj przez 15 minut. Dodaj rozmaryn i pomidory. Wrzuć krewetki, małże i kalmary. Podlej wywarem i mieszaj, ale nie za często ponieważ paella zrobi się zbyt kleista. Gotuj kolejne kilka minut i dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego!

 

"Dla Elizy" 

ZIELONE SZPARAGI

Składniki:
12 zielonych szparag
kilka kromek chałki
200 ml mleka 3,2%
30 ml oliwy truflowej Franotio
kilka plasterków sera boschetto z truflami, Il Forteto
0, 75ltr oliwy z pestek winogron
sezamki Orino

Sposób przygotowania:

Obieramy zielone szparagi, do szerokiej patelni wlewamy oliwę z pestek winogron lub klarowane masło. Delikatnie zagrzewamy. Wrzucamy obrane szparagi i pozwalamy im gotować się na wolnym ogniu przez 7 minut. Wyjmujemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Na odrobinie masła smażymy kromkę z chałki na złoty kolor z dwóch stron. Do rondelka wlewamy mleko i  oliwę truflową. Zagrzewamy do 80°C - nie może się zagotować i mikserem elektrycznym ubijamy pianę. Na talerzu układamy ciepłą chałkę, na wierzch kładziemy ser z truflami. Nakładamy delikatnie łyżką pianę truflową i dodajemy jeden sezamek. Smacznego!

CARMEN

WOŁOWINA PO CYGAŃSKU

Oto niezbędne składniki:
500g polędwicy wołowej
200g grzybów portobello lub pieczarek
2 czerwone papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
250ml hiszpańskiego wina Senorio de rubios blanco
1 listek laurowy
3 gałązki tymianku
120ml kwaszonej śmietany
0,5ltr wywaru wołowego

Sposób przygotowania:
Kroimy polędwicę wołową w dużą kostkę. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Rozgniatamy ząbek czosnku. Paprykę i grzyby kroimy w paski. Na rozgrzanej patelni obsmażamy doprawione solą i pieprzem kawałki polędwicy. Przekładamy do rondelka. Na patelnię dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu przez 3 minuty. Dodajemy grzyby i smażymy kolejne 2 minuty, zwiększając nieco ogień. Na koniec dodajemy paprykę i czosnek. Po 2 minutach odsączamy warzywa na papierowym ręczniku i wrzucamy do rondla. Zalewamy białym wytrawnym winem i dusimy przez 5 minut aż wino odparuje. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, dodajemy tymianek i listek laurowy. Zalewamy gorącym wywarem wołowym i dusimy przez 25 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy ogień, odparowujemy sos aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kwaszoną śmietanę. Sprawdzamy doprawienie i podajemy. Smacznego!

"LAKME"

KURCZAK W ROSOLE Z SZAFRANEM I LIŚĆMI CURRY

Składniki:
6 porcji kurczaka
3 łodygi selera naciowego
18 pręcików szafranu
8 liści curry
2 ząbki czosnku
4 marchewki
1 por
2 cebule
100g zielnego groszku
100g bobu
kieliszek brandy


Sposób przygotowania:
Kawałki kurczaka doprawiamy solą i obsmażamy. Przekładamy do rondla. Dodajemy kilka pręcików szafranu i liście curry. Wlewamy kieliszek brandy, uwalniamy aromat i kolor szafranu. Cebulę kroimy na pół i smażymy od przekrojonej strony na patelni na mocno złoty kolor. Dodajemy do kurczaka. Następnie dodajemy pokrojonego w plastry pora, marchew w całości, seler naciowy – 2 łodygi i ząbek czosnku w łupinie. Zalewamy wodą mineralną i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut. Wyjmujemy cebulę, marchew, seler i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zielony groszek i obrany sparzony bób. Podajemy w głębokim talerzu. Smacznego!

Słuchaj RMF Classic i RMF Classic+ w aplikacji.

Pobierz i miej najpiękniejszą muzykę filmową i klasyczną zawsze przy sobie.

Aplikacja mobilna RMF Classic