"Dobrze zjeść to połowa sukcesu. Zawsze przykładałem dużą uwagę do tego, co chciałem aby znalazło się na moim talerzu" - powiedział 34-letni zawodnik, wspomagany przy pisaniu książki przez szefa kuchni w jego hotelu Zentral w Zauchensee Toma Schaubmaira.
Na promocję przewodnika i degustację potraw przybyły do Wiednia alpejskie znakomitości, które zakończyły już karierę sportową, m.in. Renate Goetschl i Fritz Strobl. W komplecie stawiła się rodzina wicemistrza olimpijskiego.
Pierwsze międzynarodowe sukcesy sportowe Walchhofer osiągnął w sezonie 1998/1999, w którym to zdobył Puchar Europy. W zawodach Pucharu Świata odniósł czternaście zwycięstw; trzy razy wywalczył małą kryształową kulę w zjeździe w sezonach 2004/2005, 2005/2006 i 2008/2009.
Walchhofer napisał kulinarny przewodnik po świecie
piątek, 30 października 2009 (10:38)
Austriacki alpejczyk, mistrz świata w zjeździe z 2003 roku i srebrny medalista olimpijski z Turynu (2006) Michael Walchhofer dużą wagę przykłada do jakości posiłków i sposobu odżywiania się. W wolnych chwilach od sportu pięciokrotny medalista mistrzostw świata pisał kulinarny przewodnik po świecie, który niedawno został wydany.