Garnki specjalistyczne i wszystko co musisz o nich wiedzieć

Trudno sobie wyobrazić działanie gastronomii bez odpowiednich produktów. Żadna kuchnia nie może funkcjonować bez odpowiednich garnków. W sklepach znajdziemy do nich różnoraki akcesoria ułatwiające nam ich stosowanie, jednak przede wszystkim nie wyobrażamy sobie gotowania potraw bez produktu, jakim są garnki specjalistyczne. Są garnki do gotowania mleka, do odcedzania dużej ilości warzyw, do serwowania sosów czy gotowania makaronu. Znane są nam garnki ze stali nierdzewnej czy ceramiczne. Jakie właściwie rodzaje wyróżniamy? Na co zwrócić uwagę przy ich kupnie i gdzie warto je zakupić?

Garnki specjalistyczne i wszystko co musisz o nich wiedzieć

Garnek niejedno ma imię czyli rodzaj, materiał i powłoka

Wiele lat temu furorę robiły garnki ze stali nierdzewnej oferowane zazwyczaj przez jedną firmę, która prezentowała swoje usługi na spotkaniach bezpośrednich w domu potencjalnego klienta. Dziś zapewne wiele z nas posiada jeszcze w szafkach owe produkty. Zresztą obecnie w ofercie wielu sklepów stacjonarnych z wyposażeniem kuchennym znajdziemy owe garnki, których producent nie jest już jeden.

Przede wszystkim nie da się już wyobrazić życia bez używania garnków. O ile jednak kiedyś nasze babcie posiadały jeden, dwa garnki przeznaczone do wszystkiego, tak obecnie rynek garnków specjalistycznych został znacznie rozbudowany. Dziś znajdziemy garnki tradycyjne do gotowania zup czy duszenia mięs. posiadają one dwie rączki, bardzo często też w zestawie jest pokrywka. Są to idealne propozycje do dań "jednogarnkowych". Garnki klasyczne znajdziemy małe (1litrowe) lub bardzo pojemne (np. 5 litrowe lub większe). Odrębną kategorię stanowią rondle, czyli małe garnki z jedną długą rączką, służące zazwyczaj do gotowania mleka czy przyrządzania sosów. Odrębną kategorią są garnki do gotowania na parze. Możemy je kupić z wkładanym sitkiem lub bezpośrednią wkładką. Są to garnki tworzące tzw. pietra, dzięki czemu możemy gotować kilka różnych potraw czy grup produktów (warzyw i mięsa) w tym samym czasie. Bardzo często kiedyś spotykane szybkowary, dziś przeszły metamorfozę estetyczną. To naczynie do szybkiego gotowania, sprawdzi się do zup, ryb czy duszeniu mięs. Dzięki niemu proces gotowania ulega znacznemu skróceniu (nawet 10 razy krócej). Są one szczelnie zamykane, co pozwala na wytworzenie ciśnienia nawet 2 atmosfer. Dzięki temu gotowanie odbywa się w temperaturze nawet 130 stopni Celsjusza. Poza tymi głównymi grupami, w sklepie znajdziemy też garnki do gotowania, smażenia, duszenia, pieczenia, odcedzania. Możemy kupić garnki do szparagów, kiełbas, do gotowania małż, powideł czy dużej ilości warzyw.

W przypadku garnków duże znaczenie ma materiał wykonania. Są garnki ze stali nierdzewnej, emaliowane, ceramiczne, żeliwne, szklane, miedziane, gliniane czy aluminiowe. Najpopularniejsze są te ze stali nierdzewnej. Są one wytrzymałe na wysokie i niskie temperatury,  łatwe w utrzymaniu czystości, żywność do nich nie przywiera, dobrze przewodzą ciepło, są odporne na zarysowania, na kwasy w żywności oraz detergenty. Minusem jest to, że mogą uczulać, wolno się nagrzewają, a jeśli długo trzymamy w nich potrawy, mogą smakować metalicznie. Nasze babcie najczęściej używały garnków emaliowanych, jednak dzisiejsze modele nie są już tak wszechstronne. Ich zaletą jest estetyka, bezpieczeństwo dla środowiska i brak czynników uczulających, jednak łatwo je zniszczyć, potrawy łatwo przywierają do ich ścian i nie trzymają długo ciepła. Dość popularne są garnki ceramiczne. Tanie, odpowiednie dla alergików, ładne i długo trzymające ciepło, paradoksalnie nie wytrzymują temperatur powyżej 120 stopni, łatwo je uszkodzić, a jeśli zawierają kadm i ołów mogą być szkodliwe. Garnki żeliwne są trwałe, można je wkładać do piekarnika, utrzymują ciepło, można w nich gotować bez tłuszczu. Ich wadą jest masywność, długi czas nagrzewania, ryzyko rdzewienia i ryzyko przywierania potraw. Garnki aluminiowe to kolejny wybór dość często dokonywany przez konsumentów. Są lekkie, odporne na korozje, dobrze przewodzą ciepło, są tanie, odporne na uszkodzenia, żywność do nich nie przywiera. Ciepło jednak jest w nich krótko utrzymywane. Garnki szklane to również dobry wybór dla alergików. Nie uczulają, mają właściwości antybakteryjne, nie pochłaniają zapachów, są odporne na wysokie temperatury i możemy je stosować w piekarnikach. Są jednak słabe na uszkodzenia mechaniczne.

Ostatnim istotnym aspektem jest powłoka wykonania garnków. Może być ona ceramiczna, emaliowana, teflonowa, tytanowa lub kamienna. Powłoka ceramiczna posiada wiele zalet: potrawy nie przywierają, jest odporna na zarysowanie czy korozję.  Powłoka emaliowana jest antybakteryjna, odporna na działanie kwasów i zasad. Teflon pozwala przede wszystkim na gotowanie bez stosowania tłuszczu. Powłoki tytanowe to udoskonalenie teflonu. Ten pierwszy wymaga delikatnych akcesoriów np. drewnianych, powłoka tytanowa jest bardziej odporna na zarysowania. Powłoka kamienna natomiast jest odporna na zarysowania i uszkodzenia i trudno w niej przypalić potrawy. Jest też łatwa w czyszczeniu.

Na co zwracać uwagę

Wybierając garnki do kuchni zdecydowanie jest kilka elementów, na jakie warto zwrócić uwagę. Będą to kształt i wielkość, tworzywo wykonania czy waga. Ważna jest grubość dna. Niektóre garnki mają podwójne czy potrójne dno. Im jest ono grubsze, tym potrawy są smaczniejsze. Warto spojrzeć też na pokrywę. Powinna być wypukła, by zapewnić lepszą cyrkulacje powietrza, zawierać otwory na parę i przesuwniki. Z punktu widzenia użytkownika istotne są też rączki i uchwyty. Powinny być wyprofilowane, ergonomiczne oraz odporne na przegrzanie. W zależności od tego czy są z bakelitu, silikonu, aluminium czy stali będzie to wpływało na ich parametry, a także możliwość używania w piekarniku. Prócz tego garnki mogą posiadać wskaźnik temperatury, ułatwiający gotowanie oraz mieć możliwość gotowania w zmywarce.

Labonita

Garnki możemy kupować poprzez sklep stacjonarny czy internetowy. Możemy kupić garnek do gotowania na parze lub garnek do mleka.

Sklep Labonita oferuje zakup wielu rodzajów garnków na promocjach. W nowościach znajdziemy też np szybkowar.

Oferujemy doradztwo w wyborze i odpowiedzi na najtrudniejsze Państwa pytania, także poprzez facebook. Garnki specjalistyczne na naszej stronie to dobra cena, czołowi producenci, szybka dostawa. Koniecznie sprawdź nasza ofertę i znajdź garnki odpowiednie dla siebie.

Artykuł sponsorowany.