Zdrowego dnia!

Wstałaś lewą nogą? Wszystko wokół Cię irytuje? Jesteś zgorzkniała i masz kwaśną minę? STOP!

Mamy dla Ciebie coś, co sprawi, że dzień nabierze sensu i smaku! Posłuchaj przepisów Ani Starmach na zdrowe co nieco do porannej kawy lub herbaty.
Wypróbuj je, a na pewno sprawisz przyjemność domownikom, koleżankom w pracy, szefowi, ale przede wszystkim – sobie!

Nowych przepisów słuchaj w każdy piątek po 9-tej. Te, które już sprawdziliśmy sami, znajdziesz poniżej.

Wraz za Anią Starmach zapraszamy także na stronę internetową aniastarmach.pl – tam znajdziecie całe bogactwo smakowitych porad i przepisów na każdą porę roku, dnia i na każdą okazję.

Chrzan

Posłuchaj

Pomarańcze

Posłuchaj

Rzodkiewka

Posłuchaj

Pudding

Posłuchaj

Ciecierzyca

Posłuchaj

Awokado

Posłuchaj

Olej lniany

Posłuchaj

Rosół

Posłuchaj

Burak

Posłuchaj

Ser

Posłuchaj

Jajka

Posłuchaj

Mango

Posłuchaj

Ciasto marchewkowe

Posłuchaj

Jaglanka

Posłuchaj



A tu przepisy na słodkie co nieco :)

Piernik

Posłuchaj

Składniki:

350 g mąki pszennej
200 g płynnego, jasnego miodu
150 g cukru trzcinowego
120 g miękkiego masła
50 g orzechów włoskich
30 g suszonych moreli
20 g suszonych śliwek
10 g gorzkiego kakao
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
  

Polewa
50 ml mleka
50 ml masła
100 g gorzkiej czekolady

Jak przygotować?

Śliwki i morele pokrój w cienkie paseczki. Orzechy posiekaj. Za pomocą miksera masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika.Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodawaj pojedynczo do masła, stopniowo dodawaj też mąkę, posiekane bakalie, orzechy oraz miód. Mieszaj, używając miksera (niskie obroty) lub drewnianej łyżki. W osobnej misce ubij białka. Ostrożnie wymieszaj białka z masą piernikową. Całość przełóż do podłużnej foremki o wymiarach 26x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 50-60 minut. Metodą „patyczka” sprawdź, czy ciasto jest już gotowe.  

Polewa
Przygotuj polewę: mleko podgrzewaj z masłem i czekoladą, tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Ostudzony piernik udekoruj polewą czekoladową.

Sernik mojego taty

Posłuchaj

Składniki:

1 kg sera białego mielonego dwu- lub trzykrotnie
6 jajek
2 łyżki mąki
300 g drobnego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
100 g miękkiego masła
garść suszonej żurawiny
garść rodzynek
2 łyżki migdałów w płatkach
1 rozbełtane jajko

Jak przygotować?

Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym. Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki.

Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką. Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem.

Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni C. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz jeszcze godzinę i 15 minut. Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik nie opadnie. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami

Mus czekoladowy

Posłuchaj

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady
60 g masła
60 g cukru pudru
6 jajek

Jak przygotować?


W garnku zagotuj szklankę wody, nad garnkiem ustaw miskę, a do niej włóż kawałki czekolady. Para wodna unosząca się pod miską roztopi to, co jest w środku. Ta metoda roztapiania czekolady to „bain marie”.

Gdy czekolada zacznie się topić, dodaj do niej masło, ściągnij miskę znad garnka, wymieszaj i ostudź.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do czekolady, wymieszaj. Dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę, 1/3 piany wymieszaj dokładnie z czekoladą, aby ta stała się lżejsza. Kolejną porcję piany dodawaj i mieszaj już bardzo delikatnie. Zależy nam, aby mus był jak najbardziej puszysty.

Gotowy mus przełóż do miski/miseczek i schładzaj w lodówce (najlepszy jest po około godzinie).


Kokosanki 

Posłuchaj

Składniki:

200 g wiórków kokosowych
150 g cukru
60 g masła
4 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny

Jak przygotować?

Masło podgrzewaj, dodaj 100 g cukru. Podgrzewaj i poczekaj, aż się rozpuści.

Do masła dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ostudź masę.

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier (50 gramów), sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Połowę piany wymieszaj delikatnie z kokosem, stopniowo dodawaj pozostałą pianę.

Małą łyżeczką nakładaj niewielkie porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz 16–18 minut w temperaturze 180 stopni.


Naleśniki - Clafoutis z czereśniami

Posłuchaj

Składniki:

500 g czereśni bez pestek (lub innych owoców: malin, truskawek, borówek)
125 g mąki
100 g cukru
300 ml mleka
3 jajka
masło do wysmarowania formy
Dodatkowo
cukier puder do posypania

Jak przygotować?

Czereśnie wymieszaj z połową cukru, odstaw.

Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę.

Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól.

Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli.

Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.


Owsianka

Posłuchaj

Składniki:

0.5 szklanki zwykłych płatków owsianych
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 tarte jabłka
2 łyżki miodu
1 łyżka migdałów
1 łyżka rodzynek
1 łyżka orzechów
1 garść owoców sezonowych np. maliny, borówki, truskawki
1 duża szczypta cynamonu
100 ml jogurtu naturalnego


Jak przygotować?

Godzinę wcześniej (lub noc wieczorem, jeśli chcesz zjeść owsiankę na śniadanie) namocz owsiankę w wodzie.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, orzechy i migdały posiekaj.

Namoczoną owsiankę przełóż do rondelka, dolej mleko i gotuj na małym ogniu.

Po zagotowaniu dodaj starte jabłko, posiekane orzechy, migdały rodzynki i cynamon.

Owsiankę gotuj jeszcze przez 5 minut.

Podawaj z łyżką jogurtu i świeżymi owocami oraz miodem.


Tiramisu

Posłuchaj

Składniki:

400 g biszkoptów (podłużnych lub okrągłych)
500 g mascarpone
80 g cukru
4 jajka
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki amaretto lub likieru kawowego
1 szklanka ostudzonej kawy

Jak przygotować?

Żółtka oddziel od białek.

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone, wymieszaj mikserem.

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, delikatnie połącz z kremem mascarpone.

Herbatniki maczaj w kawie wymieszanej z likierem, układaj na dnie pucharków, przełóż je masą z mascarpone, posyp kakao, czynności powtórz.


Beza z bitą śmietaną i owocami

Posłuchaj

Składniki:

Beza
6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem
400 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru

Jak przygotować?

Beza

Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.

Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.

Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Krem

Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.

Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.


Czekoladowe ciasteczka z migdałami w karmelu

Posłuchaj

Składniki:

60 g migdałów bez skórki
100 g czekolady (mlecznej, gorzkiej, deserowej)
200 g cukru
200 g masła (do ciasta)
250 g mąki
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
2 jajka
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Masło utrzyj z cukrem, po chwili stopniowo zacznij dodawać składniki suche (wcześniej wymieszane ze sobą) i jajka, wyrabiaj ręcznie.

2. Dodaj pokrojoną drobno czekoladę, ciasto schładzaj przez 20 minut w zamrażarce. Następnie z masy lep małe kulki i układaj je na blasze z papierem do pieczenia.

3. Wstaw na 15 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.

4. Z miodu i masła przygotuj na patelni karmel (przepis na karmel znajdziesz tu), obtocz w nim migdały.

5. Na lekko ostudzone ciasteczka połóż kilka migdałów w karmelu! Smacznego!


Brownie

Posłuchaj


Składniki:

280 g masła
250 g gorzkiej czekolady
240 g drobnego cukru
80 g mąki
100 ml wody
1 garść orzechów włoskich
1 garść migdałów
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
szczypta soli

1. W rondelku zagrzej dużą wodę z cukrem, masłem i dużą ilością gorzkiej czekolady.

2. W drugiej misce ubijamyu jajka i dodajemy do nich mąkę. Mąkę mieszamy z czekoladą.

3. Masę przelewamy do formy - do ciasta można dodać orzechy, migdały, rodzynki lub odrobinę likieru.

4. Ciasto piecze się 15-20 minut.


Szarlotka sypana:

Posłuchaj


Składniki:

300 g mąki
300 g kaszy manny
300 g cukru
150 g masła
10 jabłek

1. Bierzemy 1-3 kg jabłek, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2. W misce mieszamy trzy składniki - kaszę manną, cukier, mąkę. Kostkę masła kroimy na niewielkie kawałki.

3. Na dnie tortownicy układamy naprzemiennie jabłka, składniki suche, masło. Całość wkładamy do piekarnika na mniej więcej godzinę - temp.170 stopni.

4. Najlepiej podawać z sosem waniliowym, sosem karmelowym lub z lodami.


Anna Starmach jest jurorką w programach „MasterChef” i „MasterChef Junior”, prowadzącą program „Pyszne 25” w TVN Style, autorką bloga oraz książek kulinarnych. Ukończyła słynną paryską szkołę kucharską Le Cordon Bleu, odbyła staże w renomowanych restauracjach, m.in. we francuskiej Lameloise, krakowskich Ancorze oraz restauracji w Hotelu Starym.

Zobacz Serwis Kulinarny Ani Starmach!

 

  • 18:40 Eric Clapton (I) Get Lost
  • 18:44 Jan Sebastian Bach Toccata & Fugue in D minor BWV.565 (1)
  • 18:47 Bartosz Chajdecki Zegar
  • zobacz cały repertuar »
  • Notowanie: 214, niedziela, 23 kwietnia 2017
  • 1
    Justin Hurwitz / Benj...
    La La Land
    Another Day of Sun
  • 2
    Krzysztof Komeda
    Dziecko Rosemary
    Sleep Safe And Warm
  • 3
    Rocky Roberts / Luis Bacalov
    Django
    Django
  • Zobacz całe notowanie »
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Copyright © 2017 RMF Classic