Zdrowego dnia!

Wstałaś lewą nogą? Wszystko wokół Cię irytuje? Jesteś zgorzkniała i masz kwaśną minę? STOP!

Mamy dla Ciebie coś, co sprawi, że dzień nabierze sensu i smaku! Posłuchaj przepisów Ani Starmach na zdrowe co nieco do porannej kawy lub herbaty.
Wypróbuj je, a na pewno sprawisz przyjemność domownikom, koleżankom w pracy, szefowi, ale przede wszystkim – sobie!

Nowych przepisów słuchaj w każdy piątek po 9-tej. Te, które już sprawdziliśmy sami, znajdziesz poniżej.

Wraz za Anią Starmach zapraszamy także na stronę internetową aniastarmach.pl – tam znajdziecie całe bogactwo smakowitych porad i przepisów na każdą porę roku, dnia i na każdą okazję.

Burak

Posłuchaj

Ser

Posłuchaj

Jajka

Posłuchaj

Mango

Posłuchaj

Ciasto marchewkowe

Posłuchaj

Jaglanka

Posłuchaj



A tu przepisy na słodkie co nieco :)

Piernik

Posłuchaj

Składniki:

350 g mąki pszennej
200 g płynnego, jasnego miodu
150 g cukru trzcinowego
120 g miękkiego masła
50 g orzechów włoskich
30 g suszonych moreli
20 g suszonych śliwek
10 g gorzkiego kakao
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
  

Polewa
50 ml mleka
50 ml masła
100 g gorzkiej czekolady

Jak przygotować?

Śliwki i morele pokrój w cienkie paseczki. Orzechy posiekaj. Za pomocą miksera masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika.Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodawaj pojedynczo do masła, stopniowo dodawaj też mąkę, posiekane bakalie, orzechy oraz miód. Mieszaj, używając miksera (niskie obroty) lub drewnianej łyżki. W osobnej misce ubij białka. Ostrożnie wymieszaj białka z masą piernikową. Całość przełóż do podłużnej foremki o wymiarach 26x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 50-60 minut. Metodą „patyczka” sprawdź, czy ciasto jest już gotowe.  

Polewa
Przygotuj polewę: mleko podgrzewaj z masłem i czekoladą, tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Ostudzony piernik udekoruj polewą czekoladową.

Sernik mojego taty

Posłuchaj

Składniki:

1 kg sera białego mielonego dwu- lub trzykrotnie
6 jajek
2 łyżki mąki
300 g drobnego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
100 g miękkiego masła
garść suszonej żurawiny
garść rodzynek
2 łyżki migdałów w płatkach
1 rozbełtane jajko

Jak przygotować?

Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym. Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki.

Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką. Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem.

Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni C. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz jeszcze godzinę i 15 minut. Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik nie opadnie. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami

Mus czekoladowy

Posłuchaj

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady
60 g masła
60 g cukru pudru
6 jajek

Jak przygotować?


W garnku zagotuj szklankę wody, nad garnkiem ustaw miskę, a do niej włóż kawałki czekolady. Para wodna unosząca się pod miską roztopi to, co jest w środku. Ta metoda roztapiania czekolady to „bain marie”.

Gdy czekolada zacznie się topić, dodaj do niej masło, ściągnij miskę znad garnka, wymieszaj i ostudź.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do czekolady, wymieszaj. Dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę, 1/3 piany wymieszaj dokładnie z czekoladą, aby ta stała się lżejsza. Kolejną porcję piany dodawaj i mieszaj już bardzo delikatnie. Zależy nam, aby mus był jak najbardziej puszysty.

Gotowy mus przełóż do miski/miseczek i schładzaj w lodówce (najlepszy jest po około godzinie).


Kokosanki 

Posłuchaj

Składniki:

200 g wiórków kokosowych
150 g cukru
60 g masła
4 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny

Jak przygotować?

Masło podgrzewaj, dodaj 100 g cukru. Podgrzewaj i poczekaj, aż się rozpuści.

Do masła dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ostudź masę.

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier (50 gramów), sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Połowę piany wymieszaj delikatnie z kokosem, stopniowo dodawaj pozostałą pianę.

Małą łyżeczką nakładaj niewielkie porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz 16–18 minut w temperaturze 180 stopni.


Naleśniki - Clafoutis z czereśniami

Posłuchaj

Składniki:

500 g czereśni bez pestek (lub innych owoców: malin, truskawek, borówek)
125 g mąki
100 g cukru
300 ml mleka
3 jajka
masło do wysmarowania formy
Dodatkowo
cukier puder do posypania

Jak przygotować?

Czereśnie wymieszaj z połową cukru, odstaw.

Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę.

Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól.

Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli.

Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.


Owsianka

Posłuchaj

Składniki:

0.5 szklanki zwykłych płatków owsianych
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 tarte jabłka
2 łyżki miodu
1 łyżka migdałów
1 łyżka rodzynek
1 łyżka orzechów
1 garść owoców sezonowych np. maliny, borówki, truskawki
1 duża szczypta cynamonu
100 ml jogurtu naturalnego


Jak przygotować?

Godzinę wcześniej (lub noc wieczorem, jeśli chcesz zjeść owsiankę na śniadanie) namocz owsiankę w wodzie.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, orzechy i migdały posiekaj.

Namoczoną owsiankę przełóż do rondelka, dolej mleko i gotuj na małym ogniu.

Po zagotowaniu dodaj starte jabłko, posiekane orzechy, migdały rodzynki i cynamon.

Owsiankę gotuj jeszcze przez 5 minut.

Podawaj z łyżką jogurtu i świeżymi owocami oraz miodem.


Tiramisu

Posłuchaj

Składniki:

400 g biszkoptów (podłużnych lub okrągłych)
500 g mascarpone
80 g cukru
4 jajka
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki amaretto lub likieru kawowego
1 szklanka ostudzonej kawy

Jak przygotować?

Żółtka oddziel od białek.

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone, wymieszaj mikserem.

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, delikatnie połącz z kremem mascarpone.

Herbatniki maczaj w kawie wymieszanej z likierem, układaj na dnie pucharków, przełóż je masą z mascarpone, posyp kakao, czynności powtórz.


Beza z bitą śmietaną i owocami

Posłuchaj

Składniki:

Beza
6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem
400 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru

Jak przygotować?

Beza

Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.

Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.

Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Krem

Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.

Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.


Czekoladowe ciasteczka z migdałami w karmelu

Posłuchaj

Składniki:

60 g migdałów bez skórki
100 g czekolady (mlecznej, gorzkiej, deserowej)
200 g cukru
200 g masła (do ciasta)
250 g mąki
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
2 jajka
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Masło utrzyj z cukrem, po chwili stopniowo zacznij dodawać składniki suche (wcześniej wymieszane ze sobą) i jajka, wyrabiaj ręcznie.

2. Dodaj pokrojoną drobno czekoladę, ciasto schładzaj przez 20 minut w zamrażarce. Następnie z masy lep małe kulki i układaj je na blasze z papierem do pieczenia.

3. Wstaw na 15 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.

4. Z miodu i masła przygotuj na patelni karmel (przepis na karmel znajdziesz tu), obtocz w nim migdały.

5. Na lekko ostudzone ciasteczka połóż kilka migdałów w karmelu! Smacznego!


Brownie

Posłuchaj


Składniki:

280 g masła
250 g gorzkiej czekolady
240 g drobnego cukru
80 g mąki
100 ml wody
1 garść orzechów włoskich
1 garść migdałów
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
szczypta soli

1. W rondelku zagrzej dużą wodę z cukrem, masłem i dużą ilością gorzkiej czekolady.

2. W drugiej misce ubijamyu jajka i dodajemy do nich mąkę. Mąkę mieszamy z czekoladą.

3. Masę przelewamy do formy - do ciasta można dodać orzechy, migdały, rodzynki lub odrobinę likieru.

4. Ciasto piecze się 15-20 minut.


Szarlotka sypana:

Posłuchaj


Składniki:

300 g mąki
300 g kaszy manny
300 g cukru
150 g masła
10 jabłek

1. Bierzemy 1-3 kg jabłek, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2. W misce mieszamy trzy składniki - kaszę manną, cukier, mąkę. Kostkę masła kroimy na niewielkie kawałki.

3. Na dnie tortownicy układamy naprzemiennie jabłka, składniki suche, masło. Całość wkładamy do piekarnika na mniej więcej godzinę - temp.170 stopni.

4. Najlepiej podawać z sosem waniliowym, sosem karmelowym lub z lodami.


Anna Starmach jest jurorką w programach „MasterChef” i „MasterChef Junior”, prowadzącą program „Pyszne 25” w TVN Style, autorką bloga oraz książek kulinarnych. Ukończyła słynną paryską szkołę kucharską Le Cordon Bleu, odbyła staże w renomowanych restauracjach, m.in. we francuskiej Lameloise, krakowskich Ancorze oraz restauracji w Hotelu Starym.

Zobacz Serwis Kulinarny Ani Starmach!

 

  • 15:22 Georges Bizet Carmen (III Entract'e)
  • 15:26 Hans Zimmer If You Love These People
  • 15:29 Nikita Bogoslovsky Dark Night
  • zobacz cały repertuar »
  • Notowanie: 206, niedziela, 19 lutego 2017
  • 1
    Ryan Gosling / Emma Stone
    La La Land
    City of Stars
  • 2
    Berlin
    Top Gun
    Take My Breath Away
  • 3
    James Newton Howard
    Fantastyczne zwierzęta i jak je...
    Main Titles
  • Zobacz całe notowanie »
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Copyright © 2017 RMF Classic