Katie Melua gwiazdą Europejskiego Festiwalu Smaku

Katie Melua brytyjska artystka gruzińskiego pochodzenia będzie gwiazdą Europejskiego Festiwalu Smaku, który rozpocznie się w środę w Lublinie. W programie festiwalu - warsztaty i pokazy kulinarne ale też koncerty, wystawy, jarmarki.

Główną ideą organizowanego w Lublinie już po raz siódmy Festiwalu Smaku jest łączenie w kreatywny sposób smakowania - jedzenia, muzyki i sztuki.

Tegoroczna edycja w sposób szczególny dedykowana będzie Gruzji, jednemu z krajów Partnerstwa Wschodniego. Dyrektor festiwalu Waldemar Sulisz podkreśla, że zainteresowanie Gruzją rośnie, jest to kraj coraz chętniej wybierany przez Polaków na wakacyjne wyprawy. "To także obiekt marzeń o zwalnianiu czasu i smakowaniu życia" - dodał.

Gwiazda? festiwalu będzie brytyjska artystka gruzińskiego pochodzenia - Katie Melua. Znana m.in. z przeboju "Nine Million Bicycles" Melua zaśpiewa w czwartek na lubelskim stadionie - Arena Lublin. Wcześniej wystąpi polska wokalistka Mela Koteluk.

Wspólny koncert podczas Festiwalu Smaku zagrają też ukraiński zespół rockowy Haydamaky i lubelski zespół ludowy Rokiczanka.

W programie festiwalu jest kilkadziesiąt różnych warsztatów i pokazów kulinarnych, wiele z nich dotyczyć ma kuchni gruzińskiej - m.in. lepienia chinkali (rodzaj pierogów), wypieku chaczapuri (placek z serem). W centrum Lublina, przed zabytkową Bramą Krakowską, urządzone będzie Gruzińskie Miasteczko Smaku.

W cyklu Moc Restauracji w czasie festiwalu w 15 restauracjach Lublina turyści będą mogli spróbować potraw gruzińskich. Wcześniej szefowie kuchni wezmą udział w warsztatach prowadzonych przez Nanę Kolbai z Gruzji.

W jednej z restauracji zaplanowano premierowy pokaz spektaklu kulinarnego inspirowanego esejem Ryszarda Kapuścińskiego "Kirgiz schodzi z konia", w reż. Waldemara Sulisza. W przedstawieniu - jak zapowiada jego twórca - w głównych rolach wystąpią: wokalistka Ellen Chkhitadze (Gruzja) oraz siedem potraw kuchni polskiej i siedem dzikich win gruzińskich.

Ponadto na Jarmarku Inspiracji zaprezentuje swoje wyroby 100 wystawców z Polski i Europy. Organizatorzy zapowiadają też urządzenie na Placu Rybnym, na Starym Mieście w Lublinie, rybnego targu. W tym miejscu dawniej handlowano rybami złowionymi m.in. w pobliskiej rzece Czechówce.

Na dziedzińcu lubelskiego zamku urządzone będą Ogrody Zamkowe - wystawa i targ z ekspozycją krzewów i drzew, z owoców których powstają nalewki. W sobotę odbędzie się Ogólnopolski Turniej Nalewek.

Kulinarnym atrakcjom towarzyszyć będą też wystawy fotografii Magdaleny Konik "Gruzja magiczna" oraz Romana Krawczenki i Ryszarda Karczmarskiego "Krym niedokończona podróż (śladami Adama Mickiewicza)". Zaplanowano również spektakl Stowarzyszenia Teatralnego Badów pt. "Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwańca", na podstawie powieści Ilji Erenburga, w reż. Piotra Bikonta.

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie potrwa pięć dni. (PAP Life)

Słuchaj RMF Classic i RMF Classic+ w aplikacji.

Pobierz i miej najpiękniejszą muzykę filmową i klasyczną zawsze przy sobie.

Aplikacja mobilna RMF Classic